Seminar za cerkvene glasbenike na Ptujski Gori

Spoštovani,
vabimo vas na Seminar za cerkvene glasbenike, ki ga Zavod za cerkveno glasbo tokrat organizira na Ptujski Gori pri bratih minoritih, v soboto, 26. novembra 2022.
Na celodnevnem seminarju bomo v dopoldansko dogajanje vstopili s sveto mašo v ptujskogorski baziliki, darovano za vse pokojne cerkvene glasbenike, udeleženci pa jo bomo glasbeno sooblikovali. Nato bomo v razpravi spregovorili o vlogi, problematiki in pomenu mašnih pesmi. V času po skupnem kosilu bodo sledile liturgično in liturgično-glasbeno obarvane delavnice (zborovodsko-pevska delavnica, delavnica za organiste, liturgična delavnica) in okrogla miza z gosti s pastoralnega, katehetskega in glasbenega področja. Dan bomo sklenili s skupnim obhajanjem slovesnih večernic.
Seminar želi biti po eni strani dogodek srečanja glasbenikov, ki delujemo na področju liturgične glasbe in po drugi strani izobraževalni dogodek, ki nam bo dal novih spoznanj in informacij za naše delo, pa tudi notna gradiva.
Kotizacija za celodnevni dogodek, ki vključuje udeležbo na strokovnem predavanju, delavnicah in okrogli mizi ter kosilo, ob vnaprejšnjem plačilu do 18. novembra znaša 33 €, od tega dne naprej 36 €, z gotovino na dan dogodka pa znaša 38 €. Prijavite se lahko preko spodnjega prijavnega obrazca ali svojo prijavo lahko pošljete na elektronski naslov info@cerkvena-glasba.si (kjer smo vam na voljo tudi za vsa morebitna vprašanja). Po oddani prijavi boste na svoj elektronski naslov prejeli podatke za nakazilo.

Program dogodka

Zaenkrat je objavljen okvirni program dneva, ki se lahko še nekoliko spremeni.

09:00Prihod in registracija
09:30Vaja za sveto mašo
10:00Sveta maša
11:15Predavanje Mašne pesmi – včeraj, danes, jutri (dr. Matej Podstenšek in dr. Cecilija Oblonšek)
12:45Kosilo
14:00Delavnice

Zbor, pevci in občestvo – možnosti izvajanja speva med berili
Marjan Grdadolnik

Delavnica za organiste
Dr. Matej Podstenšek

Izzivi “mladinske” liturgične glasbe
Dr. Cecilija Oblonšek 
15:30Okrogla miza z razpravo
17:00Vaja za večernice
17:30Slovesne večernice
18:15Druženje in sklep

Okrogla miza

V razpravo smo povabili štiri goste, ki delujejo v na prvi pogled zelo različnih vlogah, vendar pa se delovanje vseh osrednja v bogoslužju, kjer jih nagovarja in navdihuje tudi glasba. Z njimi bomo razmišljali o vlogi glasbe v Cerkvi, o tem, kakšna naj bo glasba, ki bo spoštovala svetost prostora in časa bogoslužja, hkrati pa nagovarjala današnjega človeka.

Urban Šifrar je študent klasične filologije in slovenistike ter maturant Konservatorija za glasbo; poleg študija sodeluje kot novinar pri mediju Domovina, pomaga pri Katoliški mladini, kjer med drugim že dve leti zapored pripravljajo zornične maše, namenjene študentom, pri katerih Urban poje v koralnem zboru in kjer se je prvič pobliže srečal s koralno liturgično glasbo. Ker se mu njen pomen zdi v naši Cerkvi podcenjen – tako kot tudi pomen spoštljivega, primernega in resnico odražajočega obhajanja bogoslužja nasploh –, se trudi prispevati svoj delež k razmisleku o teh temah.

Blaž Podobnik je publicist, pedagog in glasbenik. Doštudiral je glasbeno pedagogiko in sociologijo kulture. Piše za časnike Domovina in Delo, za portal Fokuspokus in občasno objavlja zapise tudi v drugih medijih. Komponira, tudi glasbo za maše z mladimi, deluje pa tudi kot poastvarjalec, srečali ga boste igrati skupaj s slavnim Mežkom in v drugih zasedbah.

Tadej Vindiš je mož in oče, živi v župnije Sv. Jožefa Delavca Rače, njegovo poslanstvo pa lahko kratko opišemo z dvema besedama: glasbeni misijonar. Po izobrazbi je teolog in sociolog, njegovo glasbeno udejstvovanje pa skupaj s skupino Svetnik že leta zaznamuje slovensko krščansko glasbeno sceno, kar nekaj Tadejevih avtorskih pesmi in njegovih prevodov tujih pesmi je postalo stalnica v repertoarjih mladih po naših cerkvah. Potoval je skozi mnoge glasbene stile: od dvoglasnega družinskega petja v otroštvu, preko metala v srednji šoli, do slavilne pesmi v odraslosti.

Jakob Piletič je bil v duhovnika posvečen v lanskem letu; izvira iz edinega slovenskega mesteca na otoku, Kostanjevice na Krki. Rad igra klarinet, rad ima morje in navtiko, občasno tudi kuha. Od svetnikov ga najbolj navdušuje sv. Tomaž Akvinski, pa tudi sv. Benedikt in sv. Amadej. Deluje kot kaplan v župniji Metlika, opravlja več funkcij v novomeški škofiji, hkrati pa nadaljuje Teološki fakulteti v Ljubljani s pisanjem doktorata in zaključuje študij klasične filologije na Filozofski fakulteti.


Prijava na seminar