Po konferenci Sacrificium laudis

V soboto, 10. 9. 2022, smo se v samostanu Stična zbrali cerkveni glasbeniki in drugi liturgični sodelavci, mnogi možje in žene, tudi veliko mladih, ki si želimo, da bi bila evharistija res izvir, iz katerega črpamo svojo moč, in cilj našega delovanja, tudi na področju glasbe.

Konferenco sta obdajali dve obhajanji: zjutraj sveta maša in zvečer slovesne péte večernice. Ker je bila temeljna tema celotnega dne lepota obhajanja, ali strokovno ars celebrandi, smo želeli v obredih spoštljivo upoštevati to, kar liturgija predvideva in daje na razpolago in je dosegljivo čisto povprečni glasbeni zasedbi v župniji. Pri sveti maši in večernicah smo vsi zbrani, občestvo, stiški menihi in priložnostni zbor pod vodstvom Luke Štiftarja, prepevali vse glasbene dele, kot jih liturgija predvideva.

Po obhajanju evharistije je sledilo predavanje, na katerem sta p. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld OCist in doktorand Anže Cunk spregovorila o poteh liturgične formacije s temeljnim poudarkom na ‘umetnosti obhajanja’.

Sledilo je druženje ob kosilu, nakar so lahko udeleženci izbirali med dvema delavnicama: dr. Katarina Šter je vodila delavnico Uvod v koralno petje in pevsko tehniko, pri kateri je skupaj z udeleženci odkrivala pomen in mesto marijanskih antifon v bogoslužju, antifone pa so udeleženci prepevali v preprosti in slovesni obliki. Dr. Cecilija Oblonšek je vodila delavnico Izbira pesmi za cerkvene glasbenike, pri kateri je poudarila, da težko ‘izbiramo’ pesmi, saj nam jih v bistvu liturgija s svojimi liturgičnimi besedili predpisuje in je z udeleženci iskala poti, kako je te poudarke mogoče udejanjati na svojih župnijah.

Sledila je okrogla miza, kamor smo povabili goste z različnih področij delovanja, a je stična točka vseh, da jim je mar za lepo obhajanje bogoslužja. Msgr. dr. Stanislav Lipovšek, s. mag. Božena Kutnar OSU, dr. Samo Repolusk, p. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld OCist, ter Igor Dolinšek so pod moderatorstvom dr. Cecilije Oblonšek z udeleženci delili svojo izkušnjo lepo obhajane liturgije, nato pa so razmišljali o priložnostih, težavah in upanjih za prihodnost Cerkve v Sloveniji na področju obhajanja liturgije.

Po slovesno obhajanih večernicah in prijetnem druženju ob večerji je dr. Katarina Šter skupaj z Matejem Veiderjem in Barbaro Tišler v križnem hodniku udeležence popeljala v čas sv. Bernarda in njegovih sodobnikov preko koralnih napevov, s to čudovito glasbo Cerkve pa je obeležila tudi oba Marijina praznika meseca septembra.

Hvaležni smo za občestvo, za skupnost, ki se je ta dan srečala pri evharistiji in pri skupnem premišljevanju o njej ter verjamemo, da je delitev izkušenj, težav, pa tudi poslušanje drugega, četudi ponekod še ni prišlo do strinjanja, pot Cerkve, pot sinodalnosti. 

organizatorji Konference o liturgiji in liturgični glasbi