Konferenca o liturgiji in liturgični glasbi Sacrificium laudis

Spoštovani,

v nedavno izdanem apostolskem pismu želi papež Frančišek “povabiti vso Cerkev, naj ponovno odkrije, varuje in živi resnico ter moč krščanskega praznovanja” (papež Frančišek, apostolsko pismo Desiderio Desideravi, št. 6). V tem duhu vam z veseljem sporočamo, da Zavod za cerkveno glasbo v sodelovanju z Zavodom Cisterca pripravlja konferenco o liturgiji in liturgični glasbi z naslovom Sacrificium laudis (Hvalna daritev), ki bo potekala v opatiji Stična v soboto, 10. septembra 2022.

Na celodnevni konferenci bomo v dopoldansko dogajanje vstopili s sveto mašo in sodelovanjem pri petju, nato bodo strokovnjaki s področja liturgične formacije spregovorili o vlogi le-te v preteklosti, danes in v prihodnje, v popoldanskem delu pa bodo sledile liturgično in liturgično-glasbeno obarvane delavnice (koralno petje, liturgika za cerkvene glasbenike…) in okrogla miza z gosti s pastoralnega, katehetskega in glasbenega področja. Dan bomo sklenili s skupnim obhajanjem slovesnih večernic. Kdor želi, se lahko udeleži še druženja ob večerji in koncerta koralne glasbe v križnem hodniku stiškega samostana.

Na konferenci se nam obeta bogata strokovna in duhovna obogatitev, hkrati pa je to priložnost za srečanje tistih, ki se želimo poglabljati v neusahljiv studenec bogoslužja, zato upamo, da se nam boste pridružili. Dogodek je namenjen vsem bogoslužnim sodelavcem, zlasti cerkvenim glasbenikom, duhovnikom, redovnikom in redovnicam ter vsemu Božjemu ljudstvu, ki želi globlje stopiti v skrivnost liturgije.

Kotizacija za celodnevni dogodek, ki vključuje udeležbo na strokovnem predavanju, delavnicah in okrogli mizi ter kosilo, ob vnaprejšnjem plačilu znaša 30 €, v primeru plačila z gotovino na dan dogodka pa znaša 35 €. Prijavite se lahko preko spodnjega prijavnega obrazca ali svojo prijavo lahko pošljete na elektronski naslov info@cerkvena-glasba.si (kjer smo vam na voljo tudi za vsa morebitna vprašanja). Po oddani prijavi boste na svoj elektronski naslov prejeli podatke za nakazilo. Rok za prijavo je 4. september 2022.

Dogodek podpirajo


Program dogodka

Zaenkrat je objavljen okvirni program dneva, ki se lahko še nekoliko spremeni.

08:30Prihod in registracija
09:30Vaja za sveto mašo
10:00Sveta maša
11:00Odmor
11:15Predavanje
12:30Kosilo
14:00Delavnice

Uvod v koralno petje in pevsko tehniko
Dr. Katarina Šter, ena vodilnih strokovnjakov s področja korala v slovenskem prostoru, bo udeležencem praktično predstavila koralno petje in nekatere možnosti vključevanja korala v naša bogoslužja. 

Izbira pesmi za cerkvene glasbenike
Dr. Cecilija Oblonšek, asistentka za področje cerkvene glasbe na Teološki fakulteti ter strokovna vodja Zavoda za cerkveno glasbo, bo z udeleženci na praktičnih primerih preverjala liturgične zahteve oz. navodila glede glasbe svetega bogoslužja. 
15:30Okrogla miza z razpravo
Zakaj potrebujemo (lepo) liturgijo?

Moderator: dr. Cecilija Oblonšek
Gostje:
– msgr. dr. Stanislav Lipovšek, nekdanji predsednik liturgične komisije
– mag. Božena Kutnar, uršulinka in glasbenica
– Igor Dolinšek, voditelj Pastoralne službe Ljubljana
– dr. Samo Repolusk, ravnatelj škofijske gimnazije A. M. Slomška
– dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld, asistent na Teološki fakulteti

16:45Vaja za večernice
17:30Slovesne večernice
18:15Druženje in sklep

Po koncu uradnega programa se je po želji možno udeležiti še večerje ter koncerta.

Več podrobnosti o programu bo objavljeno kmalu.


Prijava na konferenco

Prijave na konferenco so zaključene.