Poletni dnevi liturgične glasbe 2024

Zavod za cerkveno glasbo vas vabi na Poletne dneve liturgične glasbe v minoritski samostan sv. Frančiška v Piranu. Gre za nekajdnevni oddih, oplemeniten z liturgičnim petjem, zlasti z gregorijanskim koralom, s katerim bomo oblikovali molitveno bogoslužje in vsakodnevno sveto mašo. Dnevni red bo precej svoboden in namenjen tudi vašemu oddihu in osebnim načrtom, dopoldnevi/popoldnevi pa bodo oblikovani študijsko, s sodelovanjem različnih predavateljev (dr. Cecilija Oblonšek, dr. Nikolaj Aracki in drugi). V prostorih minoritskega samostana, ki je oaza miru sredi živahnega Pirana, bomo okusili lepoto skromnega bivanja v samostanu, molili ob glasbi, ki je že mnoga stoletja duhovna hrana Cerkve, in odkrivali, kako nagovarja tudi danes.

Program je namenjen vsem, ki se želite poglobiti v pomen glasbe pri bogoslužju in ki vam je všeč koralna glasba ter nasploh petje; tako redovnikom, redovnicam, duhovnikom, kot tudi laikom.

Termin poletnih dni liturgične glasbe:
ponedeljek, 26. 8. (popoldan) – četrtek, 29. 8. 2024 (zaključek po kosilu)

Za prijave do 1. avgusta velja cena 300 €, za prijave od 2. avgusta naprej pa velja cena 360 €.

Cena vključuje:

  • 3 nočitve v eno/dvoposteljnih ali skupnih (družinskih) sobah
  • polni penzion (zajtrk + kosilo + večerja)
  • celoten program izobraževanja
  • študijska gradiva celoten program izobraževanja

Mogoča je tudi spremljevalna udeležba družinskih članov, ki v primeru, da se ne bodo udeležili izobraževanja, pokrijejo samo ceno nastanitve (odrasli 150€, otroci med 5. in 12. letom 75€), seveda pa so vabljeni k sodelovanju pri bogoslužjih in drugem prostem programu. V primeru udeležbe otrok se bomo potrudili tudi zanje in skupaj z njimi pripraviti kakšne zanimive vsebine, povezane z bogoslužjem in glasbo. Po lanskoletni lepi izkušnji je velika dragocenost teh dni tudi medsebojna obogatitev, kjer imajo otroci družin možnost srečati lepoto redovniškega in duhovniškega življenja, duhovniki/redovniki/redovnice pa videti družine v njihovi realnosti, kar je ob študijskih vsebinah še dodatna vrednost.

Podroben program bo objavljen naknadno. Pridržujemo si pravico do prilagoditve ali odpovedi programa v primeru premajhnega števila udeležencev.

Število mest je omejeno. Več informacij in prijava je na voljo na elektronskem naslovu info@cerkvena-glasba.si ali preko spodnjega obrazca. V primeru prijave več oseb na program izobraževanja iz istega gospodinjstva je na voljo 10 % popust. Prosimo vas, da nam to sporočite po elektronski pošti, saj vam bomo potem pripravili predračun s popustom.

Poletne dneve cerkvene glasbe organiziramo v sodelovanju s Klubom alumnov TEOF in Minoritskim samostanom sv. Frančiška v Piranu.


Štiri delavnice »Liturgična glasba vélikega tedna«

Zavod za cerkveno glasbo organizira štiri delavnice z naslovom »Liturgična glasba vélikega tedna«:

  • Cvetna nedelja
    sreda, 28. februar 2024 ob 20.00 (spletna delavnica)
  • Veliki četrtek in veliki petek
    četrtek, 7. marec 2024 ob 20.00 (spletna delavnica)
  • Velikonočna vigilija in velika noč
    četrtek, 14. marec 2024 ob 20.00 (spletna delavnica)
  • Praktični del delavnice s pevsko vajo
    četrtek, 21. marec 2024 ob 17.00 na Teološki fakulteti v Ljubljani

Delavnice so namenjene podrobni seznanitvi s posebnostmi liturgične glasbe v okviru obhajanj vélikega tedna. Predvideni program bo obsegal:

  • pregled liturgičnih vsebin cvetne nedelje (procesija, blagoslov zelenja, petje pasijona …),
  • predstavitev na novo prilagojenih glasbenih elementov cvetne nedelje (spevi med procesijo, predstavitev izdaje Trpljenja našega Gospoda Jezusa Kristusa),
  • vsebino glasbenih elementov krizmene maše,
  • pregled vsebin večerne maše velikega četrtka in glasbene posebnosti,
  • glasbo križevega pota v koralni obliki,
  • posebnosti obredov velikega petka (češčenje križa, prilagoditve koralnih napevov v slovenski jezik …),
  • predloge za bogato vključitev psalmov v obhajanje velikonočne vigilije ter druge glasbene posebnosti tega obhajanja,
  • predloge za slovesno obhajanje velike noči s pomočjo liturgične glasbe.

Predvideno trajanje posamezne delavnice je približno 90 minut. Spletne delavnice bodo potekale preko storitve Google Meet, praktični del delavnice bo potekal na Teološki fakulteti v Ljubljani. Vse potrebne podatke za udeležbo boste prejeli na svoj elektronski naslov. Prijavnina na posamezno delavnico je 15 €, ob prijavi na vse tri delavnice spletne delavnice in praktično delavnico (ali tudi na vse tri spletne delavnice) pa bo skupna cena s popustom 36 € (podatke za nakazilo boste prejeli po elektronski pošti). Prijavite se lahko na spodnjem obrazcu ali svojo prijavo pošljete na elektronski naslov info@cerkvena-glasba.si.

Delavnica »Duhovnikovo petje v velikem tednu«

Zavod za cerkveno glasbo v sodelovanju s Klubom alumnov TEOF organizira delavnico »Duhovnikovo petje v velikem tednu«, ki bo potekala v dveh delih: teoretični del delavnice bo potekal v spletni obliki v četrtek, 15. februarja 2024, ob 10.00, praktični del delavnice s pevsko vajo pa bo potekal v živo na Teološki fakulteti v Ljubljani v četrtek, 22. februarja, ob 10.00 oz. na Teološki fakulteti v Mariboru v petek, 23. februarja 8. marca 2024 ob 10.00 (lahko izberete lokacijo, ki vam bolj ustreza).

Vsebina delavnice bo med drugim zajemala:

  • evangelij in povabilo pred cerkvijo na cvetno nedeljo
  • petje pasijona (in obenem predstavitev izdaje Trpljenje našega Gospoda Jezusa Kristusa)
  • petje slovesnih prošenj na veliki petek
  • »Glejte, les križa« na veliki petek
  • petje aleluje na velikonočno vigilijo
  • Velikonočna hvalnica (v celoti v notah)
  • slovesni »Pojdite v miru, aleluja, aleluja!«

Delavnica bo potekala preko storitve Google Meet, pridružite se lahko preko spodnje povezave.

meet.google.com/bca-rwcg-uxr

Delavnico organiziramo v sodelovanjem s Klubom alumnov TEOF.

Delavnica »Liturgična glasba postnega časa«

Zavod za cerkveno glasbo organizira delavnico »Liturgična glasba postnega časa«, ki bo potekala v dveh delih: predstavitveni del delavnice bo potekal v spletni obliki v sredo, 7. februarja 2024, ob 20.00, praktični del delavnice s pevsko vajo bo potekal v živo na Teološki fakulteti v Ljubljani v četrtek, 15. februarja 2024, ob 17.00.

Ponovitev predstavitvenega dela delavnice bo potekala v ponedeljek, 12. februarja 2024, ob 21.00.

Vsebina delavnice bo med drugim zajemala:

  • predstavitev liturgičnih spevov za pepelnično sredo,
  • razlago o pomenu postnega časa znotraj liturgičnega leta,
  • poudarek na posebnostih liturgične glasbe v postu (raba insturmentov, 4. postna nedelja …), 
  • seznanitev z načini izvajanja vzklika pred evangelijem v postnem času in na novo pripravljene uglasbitve,
  • presojo o umestitvi postnih pesmi za različne zasedbe,
  • pridobitev notnih in vsebinskih gradiv ter
  • predstavitev 3 podrobnih delavnic o liturgični glasbi velikega tedna (cvetna nedelja – veliki četrtek in petek – vigilija in velika noč)

Predvideno trajanje spletnega dela delavnice je uro in pol, v zadnjem delu delavnice bo potekala podelitev izkušenj med glasbeniki. Delavnica bo potekala preko storitve Google Meet. Vse potrebne podatke za udeležbo boste prejeli na svoj elektronski naslov. Predvideno trajanje praktičnega dela delavnice s pevsko vajo, ki bo potekal v prostorih Teološke fakultete v Ljubljani, je prav tako uro in pol. Delavnica je informativne narave in je brezplačna. Prijavite se lahko na spodnjem obrazcu ali svojo prijavo pošljete na elektronski naslov info@cerkvena-glasba.si.

Vljudno vabljeni!


Spletna delavnica »Liturgična glasba adventnega časa«

Zavod za cerkveno glasbo organizira spletno delavnico »Liturgična glasba adventnega časa«, ki bo potekala v ponedeljek, 6. novembra 2023, ob 17:00. Ponovitev delavnice bo potekala v ponedeljek, 13. novembra 2023, ob 20.30.

Vsebina delavnice bo med drugim zajemala:

  • razlago dveh glavnih poudarkov adventnega časa,
  • pregled možnosti za petje proprija v adventnem času,
  • posebnosti mašnega ordinarija v adventnem času,
  • pregled spevov med berili adventnih nedelj,
  • posebnost O-antifon v času priprave na Božič,
  • božično »devetdnevnico«,
  • pregled gradiva adventnih pesmi v obstoječih pesmaricah,
  • koralne napeve adventnega časa,
  • predstavitev uglasbitev mašnega proprija slovenskih skladateljev ter
  • pridobitev notnih in vsebinskih gradiv.

Predvideno trajanje delavnice je približno 75 minut. Delavnica bo potekala preko storitve Google Meet. Vse potrebne podatke za udeležbo boste prejeli na svoj elektronski naslov. Prijavnina na delavnico je 15 € (po oddani prijavi boste na svoj elektronski naslov prejeli podatke za nakazilo). Prijavite se lahko na spodnjem obrazcu ali svojo prijavo pošljete na elektronski naslov info@cerkvena-glasba.si.

Vljudno vabljeni!

Prijave so zaključene.

Predstavitev zbirke psalmov Gospodu gre moja hvalnica

Zavod za cerkveno glasbo v sodelovanju z Orglarsko šolo v Ljubljani in Teološko fakulteto Ljubljana pripravlja predstavitev zbirke psalmov Gospodu gre moja hvalnica avtorice Katarine Vidmar.

Predstavitev bo potekala v petek, 27. oktobra 2023, ob 17. uri v kapeli Svetega Križa Teološke fakultete v Ljubljani.

Vljudno vabljeni!

Slovesne večernice na Stični mladih

Prepevanje psalmov je čudovito poslanstvo vsakega kristjana, kot spodbuja apostol Pavel: “S psalmi, hvalnicami in duhovnimi pesmimi v svojih srcih hvaležno prepevajte Bogu” (Kol 3,16), in v molitvi večernic to še posebej pride do izraza.

Zavod za cerkveno glasbo pripravlja péte večernice v stiški baziliki, ki bodo vključene v program Stične mladih, 16. septembra 2023 ob 17.30. Večernice so del starodavnega molitvenega bogoslužja, Liturgije psalmov, kakor so jih od nekdaj peli in molili menihi, danes pa smo k njej povabljeni tudi vsi verni, da se v prepletanju péte molitve in tihote Gospodu zahvalimo za preživet dan in predenj prinašamo večerno daritev.

https://sticna.net/2023/cerkev/

Vabljeni, da se pridružite molitvi!