Po seminarju za cerkvene glasbenike na Ptujski Gori

Zadnjo novembrsko soboto je na Ptujski Gori potekalo strokovno srečanje in skupno obhajanje cerkvenih glasbenikov v organizaciji Zavoda za cerkveno glasbo, ki se je pričelo s kratko vajo za sveto mašo. Sledili sta predavanji dr. Mateja Podstenška in dr. Cecilije Oblonšek na temo mašnih pesmi. Podstenšek je spregovoril o razvoju cerkvene pesmi na Slovenskem in o tem, kje je mesto naših mašnih pesmi v zgodovini slovenske cerkvene pesmi. Oblonškova pa je osmislila možnosti umestitve nekaterih kitic teh pesmi v povezavi z mašnim proprijem in hkrati opozorila na težave, ko le-te pesmi nadomeščajo mašni ordinarij.

Skupnemu kosilu so sledile tri delavnice: delavnica dr. Mateja Podstenška (Delavnica za organiste), dr. Cecilije Oblonšek (Izzivi »mladinske« liturgične glasbe) ter gospoda Marjana Grdadolnika (Zbor, pevci in občestvo – možnosti izvajanja speva med berili).

Pri okrogli mizi, ki jo je sooblikovalo še Slovensko Cecilijino društvo v sklopu sinodalnih srečanj glasbenikov pod geslom Glasbeniki vseh župnij – srečajmo se, se je dr. Cecilija Oblonšek pogovarjala s štirimi gosti: Urbanom Šifrarjem, Blažem Podobnikom, Tadejem Vindišem in Jakobom Piletičem. Goste, ki delujejo v na prvi pogled zelo različnih vlogah, povezuje prav bogoslužje, kjer jih nagovarja in navdihuje tudi glasba. Z njimi smo razmišljali o vlogi glasbe v Cerkvi, o tem, kakšna naj bo glasba, ki bo spoštovala svetost prostora in časa bogoslužja, hkrati pa nagovarjala današnjega človeka. Urban se je nedavno navdušil nad koralom, Blaž komponira t. i. mladinske maše, Tadej se večino svojega življenja ukvarja s slavilno glasbo, Jakob pa v svoji afiniteti do latinskega jezika brani častno mesto latinščine v Cerkvi in njeni glasbi. Gostje so spregovorili o svojih izkušnjah s področja cerkvene glasbe ter o izzivih, s katerimi se srečujejo, v razpravo pa so povabili tudi udeležence seminarja, s katerimi se je razvila živahna in spodbudna razprava.

Sklepni del srečanja je predstavljalo obhajanje slovesnih pétih večernic, s katerimi smo vstopili v začetek adventa.